Doktor Green Fingers: Průvodce kaktusy a Sukulenty

30. srpna 2022
cacti and succulents

Kaktusy a sukulenty 

Kaktusy a sukulenty jsou notoricky známérostliny, které se snadno udržují| ||970, making them a popular choice for many beginner gardeners and those lacking a green thumb. But if your cactus becomes shrivelled, discoloured and loses its spikes, you may wonder where you went wrong. 

Ale pokud se ptáte sami sebe, jsem první, kdo zabilkaktus? Dovolte nám zmírnit vaše obavy!

Here we have pulled together a basic guide to cacti that covers the tell-tale sign that your cactus is unwell, dying or dead and how you can save it!

Můžete zabít kaktus?|| |980

Although they are generally very easy to look after, cacti can still die if not given the proper care, no matter how little it is required. So, you’re certainly not the first person to kill a cactus!

5 příznaků, že váš kaktus je mrtvý nebo umírá

Pokud si nejste jisti stavem svého kaktusu, zde je pět známek, že váš kaktus umírá: 

1. Scvrklý vzhled

Druhy různých kaktusů se mohou vzhledem velmi lišit, takže neexistuje žádné univerzální pravidlo, co by měl mít zdravý kaktus rád. Pokud však máte podezření, že se vzhled změnil a ne k lepšímu, jednoduché vyhledávání na Googlu pro porovnání vašeho kaktusu s obrázky online vám pomůže získat lepší představu o jeho stavu. 

Dobrou zprávou je, že scvrklý vzhled může znamenat, že váš kaktusumíráa ještě nemrtvý!

Obecně platí, že kaktusy by měly mít baculatou a pevnou kůži, a pokud vaše kaktusy vypadají více povadlé a jako slupka, možná je načase podniknout kroky k jejich oživení. 

2. Roztřesený kaktus Pokud si tedy všimnete, že se váš kaktus v půdě chvěje nebo dokonce spadl, je mrtvý. 

Just like a person becomes shaky in old age, your cactus can become similarly unstable when its roots can no longer support it. So, if you notice that your cactus is shaky in its soil or has even fallen over in its soil, it is dead. 

Chvělé kaktusy jsou obvykle produktem hniloby kořenů, způsobené buď přemokřením nebo podmáčením, a bohužel se tím nedá zachránit. 

3. Vyblednutí barvy To se obvykle projeví jako žluté skvrny na cestě k hnědnutí. 

If you notice discolouration, your cactus might be close to death or, in some cases, already dead. This will usually present as yellow patches on their way to turning brown. 

Je však také důležité poznamenat, že měnící se barva může být v některých případech zcela normální. Z tohoto důvodu byste měli svým kaktusům věnovat zvýšenou pozornost, jakmile začnete pozorovat mírnou změnu a tomu přizpůsobit péči o kaktusy. 

Starší kaktusy procházejí procesem „zátkování“, což v podstatě znamená, že se u nich na zelené vrstvě vytvoří světle hnědá kůže, která jim dodává starý vzhled. 

4. Ztráta hrotů

Pokud má váš kaktus silné, zdravé hroty a vy si začnete všímat, že opadávají, je to známka toho, že se necítí dobře nebo je již mrtvý. Kaktus, který ztrácí hroty, může být také doprovázen změnou barvy kolem hrotů, než odpadnou a scvrknou se. 

Opět, příčina vypadávání hrotů na kaktusu souvisí s hnilobou kořenů. 

5. Měkká textura a zápach

Jak již bylo zmíněno, kaktusy by měly být baculaté a pevné, takže pokud si všimnete, že váš kaktus je na dotek měkký nebo kašovitý, mohl by hnít. To je způsobeno hnilobou stonků kaktusu; hniloba se však může objevit v kterékoli části kaktusu a poté se rozšířit na zbytek rostliny. 

Můžete také cítit hnilobu na svém kaktusu. Pokud začne vydávat nepříjemný zápach, kaktus s největší pravděpodobností umírá a nelze ho zachránit. 

Pokud si všimnete jen některých malých vlhkých skvrn, můžete se pokusit kaktus zachránit tak, že tyto části odříznete a necháte vyschnout na velmi slunném místě. 

Proč můj kaktus umírá?

Nyní, když víte, jaké varovné signály hledat v případě umírajícího nebo mrtvého kaktusu, pojďme se podívat, co to může způsobit!|| |1030

You’re Over or Underwatering It

Tohle může být trochu matoucí, abyste se z toho dostali, ale je možné váš kaktus přelévat nebo podlévat. Rostlina vyžaduje velmi specifické množství vody, aby přežila. U těchto rostlin však platí obecné pravidlo méně je více. 

Pokud svůj kaktus zalijete vodou, kořeny budou sedět ve vodní tůni, což povede k hnilobě kořenů. To zabije kaktus pomalu, ale jistě, přičemž hniloba pocházející z kořenů a postupuje do zbytku rostliny. 

Mnozí předpokládají, že tyto pouštní rostliny nevyžadují žádnou vodu, takže se rostlina stává obětí podmáčení. I když rostlina jistě dokáže přežít bez tolika vody jako jiné rostliny, stále nějakou k přežití potřebuje. 

Není dost slunce Předpokládejme, že váš kaktus nemá ve vašem domě nebo zahradě dostatek slunečního světla. V takovém případě vám to může sdělit padajícími stonky, roztřepenými chloupky, matnou barvou a malým nebo žádným kvetením. 

It is widely known that cacti are desert plants, and so naturally, they are biologically conditioned for the sun beating down on them. Suppose your cactus doesn’t get enough sunlight in your home or garden. In that case, it might communicate this to you through dropping stems, scraggly hairs, dull colour and little to no flowering. 

Podobně jako u vodní bilance je také možné, že váš kaktus bude mít příliš mnoho slunce, což má za následek spálení. Nejlepším postupem je umístit nebo zasadit kaktus někam, kde může být ráno slunce a odpoledne pak stín, abyste našli správnou rovnováhu. 

Odvodnění půdy není dostatečné

Věděli jste, že váš kaktus preferuje půdu? Prostě vám to neřeknou!

Kaktusům se nejlépe daří v písčité nebo štěrkové půdě a květináče, ve kterých sedí, musí mít dostatečné drenážní otvory. Pokud není kam odtékat přemokření, kaktus bude ponechán v květináči s vodou, která má nepříznivý vliv na kořeny. Ke stejnému výsledku dojde, pokud je kaktus zasazen do příliš savé půdy. 

Abyste tedy svému kaktusu poskytli veškerou pomoc a živiny, které potřebuje, zajistěte, aby všechny květináče měly drenážní otvory, aby půda nebyla příliš nasákavá a nehnojte jej často!

Péče o váš kaktus Pokud je pro vašeho ostnatého přítele bohužel příliš pozdě, pak se ujistěte, že využijete rady získané zde, abyste se o svého příštího postarali co nejlépe

We hope that your guide has given you the tools and advice needed to bring your cactus back from the brink. If it is sadly too late for your spiky friend, then make sure you use the advice learned here to take the best care of your next kaktus

Můžete také najít řadupéče o rostliny a potraviny zásoby, které vám pomohou!

Případně můžete hledat vícenezničitelné pokojové rostliny k dispozici v naší kolekci, abyste našli rostlinu, která bude žít svůj nejlepší život i při minimální péči. 

Související obsah

Ozelenění malých prostor: Vylepšete si terasu a parapet rostlinami

Zasazené svatební dary: Jedinečný a věčný výraz lásky

Gratulujeme dodání dárku rostlin