Dr Green Fingers: Hyacinth Flowers

12. prosince 2022

hyacinth flowers

Hyacinty jsou krásná, ale choulostivá rostlina, o kterou se lze starat. Jejich jasné, barevné květy a lahodná vůně z nich činí oblíbenou rostlinu mezi mnoha vášnivými majiteli rostlin, takže je důležité vědět, jak se o ně správně starat, aby se jim rok co rok dařilo. Jejich zimní květiny z nich dělajíoblíbené vánoční dárky a dokážou rozzářit ty nudné a tmavé zimní dny. Ať už své hyacinty vysazujete venku nebo je plánujete chovat uvnitř, použití vhodných metod péče vám pomůže získat z těchto malých cibulovin to nejlepší.


Výsadba cibulí hyacintů

Existují několik klíčových kroků, které je třeba dodržet při sázení cibulí hyacintu, ať už ve vnitřních květináčích nebo na zahradě. Při manipulaci s cibulkami hyacintu musíte pamatovat na rukavice, protože mohou podráždit pokožku. 


Při výsadbě hyacintů musíte:

  • Zasadit cibulky v podzimních měsících
  • Vybrat slunné místo ve vlhké půdě
  • Zasadit vaše cibulky alespoň 8 cm od sebe (5 cm při zalévání)
  • Zcela zakryjte cibulky zeminou
  • Při zalévání použijte víceúčelový kompost bez rašeliny
  • Používejte pomalu -uvolnění hnojiva do půdy

 

Péče o vaši hyacintovou cibuli po odkvětu

Většina lidí rychle vyhazuje své hyacinty, jakmile odkvetou, ale ještě dlouho poté, co jejich květy zmizely, je v nich ještě spousta života. Se správnou péčí a pozorností můžetezajistit, aby váš hyacint kvetl každý rok krásnými květy. Poté, co vaše cibulka odkvete, potřebuje vodu přibližně jednou za měsíc, aby byla půda vlhká, ale ne zaplavená.


Hyacinty leží 8 až 12 týdnů po odkvětu v klidu. Je nezbytné, aby jakmile květy zhnědly, umrtvili celý stonek. To pomůže listům správně odumřít a uchovat energii pro příští rozkvět. Jakmile všechny listy odumírají, je čas celou rostlinu seříznout zpět do půdy. Měla by vám zůstat pouze cibule a kořeny. Měli byste se snažit svůj hyacint znovu zasadit do květináčů nebo jej vysadit venku, zatímco bude sestříhán, abyste měli dostatek prostoru pro růst po celý následující rok. 


Udržování vašich mazlíčků v bezpečí kolem hyacintových květin

Hyacinty mohou představovat problém, pokud máte domácí mazlíčky, protože jejich cibule jsou jedovaté. Obsahují látku, kyselinu šťavelovou, která může při manipulaci bez rukavic dráždit pokožku. Většina jarních cibulovin je při požití toxická pro zvířata i člověka a hyacinty nejsou výjimkou. Je nepravděpodobné, že by si lidé cibulky spletli, ale zvířata, jako jsou kočky, si je mohou splést se zeleninou, jako je cibule. Při požití mohou způsobit vážné bolesti žaludku a dokonce zrychlit srdeční frekvenci. Umístění formy repelentu pro domácí mazlíčky v blízkosti vašich venkovních hyacintů pomůže udržet vaše zvířata v bezpečí. Měli byste se také pokusit držet své pokojové hyacinty na místě, které je mimo dosah domácích zvířat, abyste se vyhnuli jakýmkoli problémům.


Hyacinty hroznové (muscari atlanticum) jsou však jiné než ostatní hyacinty. Jejich květy, známé pro své léčivé vlastnosti, jsou jedlé a lze si je vychutnat jako ozdobu jídel. Tyto rostliny jsou charakteristické svými jasně fialovými květy, ale je důležité nezaměňovat je s jinými odrůdami hyacintu.


Jak často byste měli svůj hyacint zalévat?

Měli byste zaměřte se na zalévání vnitřních hyacintů každé dva až tři dny během teplejších měsíců a jednou týdně v zimě. Daří se jim ve vlhképůdě, ale voda musí mít možnost snadno odtékat, aby se zabránilo zanášení půdy vodou. Pokud chcete, aby přežily a kvetly krásnými květy, je důležité, abyste své hyacinty neponořili pod vodu ani nepřelévali. 


Pokud jste zasadilicibulky hyacintu na své zahradě, měli byste zabránit vysychání půdy tím, že je budete zalévat, když máte pocit, že to potřebují. Dešťové srážky pomohou udržet půdu vlhkou, takže je důležité je ve vlhčích měsících nepřelévat. 

Související

Nejlepší průvodce posíláním rostlin poštou

Dárky na svatbu s rostlinami: jedinečný a věčný projev lásky

Proč Umírají moje rostliny?