Dr Green Fingers | Květiny sněženek

3. ledna 2024

snowdrop flowersVáš komplexní průvodce květinami a výsadbou sněženek

Jak snášíme chladné zimní měsíce, my a naše zahrady netrpělivě očekáváme první známky jara. V Plants by Post jsme rádi, že vám můžeme představit jemnou krásu květů sněženek, rostlinných předzvěstí jara.Často můžete poprvé zahlédnout sněženky na zahradě nebo ve volné přírodě, když zimní sněhová pokrývka začíná tát. V jeho stopě se rýsuje vytrvalý a krásný pohled na rostliny sněženek, které hrdě stojí, že nás mohou přivítat druhým sněhem.  

Vítejte v našem průvodci sněženkousadiče! Zde najdete informace o této nádherné rostlině a rady, jak na to nejlepší péče o ně. 

Co jsou květiny sněženek?

snowdrops

Sněženka je kvetoucí rostlina s vědeckým názvemGalanthus Nivalis. Je vysoký asi 7-15 cm a vypadá étericky s minimálním počtem hladkých úzkých listů, které mají mrazivou šedozelenou barvu. 

Květa samotná se skládá ze šesti segmentů, známých jako okvětní lístky, a je součástí čeledi Amaryllidaceae. Běžně se vyskytují v lesích a na pastvinách, včetně parků a zahrad.

Kdy kvetou sněženky?

Sněženky obvykle kvetou mezi lednem a dubnem, takže se těšíme na tyto krásné pupeny přecházející nás do jara. 

snowdrop flowers in snow

Často můžete poprvé zahlédnout sněženky ve volné přírodě, když zimní sněhová pokrývka začíná tát. V jeho stopě se rýsuje vytrvalý a krásný pohled na rostliny sněženek, které hrdě stojí, že nás mohou přivítat druhým sněhem. 

Kdy mám zasadit sněženky?

Sněženky obvykle kvetou mezi lednem a dubnem, takže se můžeme těšit na tato krásná poupata, která nás přenesou do jara.  Začnete je nyní vidět přicházet v zahradách a na venkově. Takže kdykoli mezi těmito daty je dobré, i když chcete-li z květů sněženek vytěžit maximum, čím dříve je zasadíte, tím lépe!

Kam mám zasadit sněženky?

Pokud ano, Při přenášení rostliny sněženky do vaší zahrady byste se měli ujistit, že tak činíte v oblasti se stínem. Půda by měla být takébohatá na hummus a vlhká, aby se jí dařilo. 

snowdrops planted in garden

Jak dlouho trvá, než sněženka vyroste?

Předpokládejme, že se pokoušíte rozhodnout mezi nákupem rostlin sněženek nebo jejich pěstováním sami. V tom případě by vám odpověď na tuto otázku mohla pomoci v rozhodování. 

Rostlince sněženky bude trvat sedm let od sazenice, než dosáhne fáze květu. To je dlouhá doba čekání, pokud doufáte, že tuto nádhernou rostlinu naplníte svou zahradu tuto zimní sezónu. V takovém případě tedy mnoho lidí upřednostňuje nákupsněženky nebo poupata sněženek v květináči, aby získali náskok a získali výhody květů sněženek.

Sněženky v zeleni

Všeobecně se věří, že nejlepší výsledky pro květy sněženek jsou výsadbasněženky v zeleni, spíše než suché cibuloviny na podzim.  Suché cibuloviny vysazené na podzim často selhávají, protože přes zimu příliš vysychají a semena mohou trvat příliš dlouho.  Výsadba květin sněženek, které jsou již založené s výhonky a „do zeleně“, umožňuje rostlinám okamžitě vzkvétat.

snowdrops in field

Pro dosažení optimálního růstu se při výsadbě do zahrady doporučuje sněženky přesadit ihned po jejich rozdělení. To pomáhá zabránit vysychání rostlin. Při přesazování zajistěte, aby byly umístěny hluboko do vlhké půdy a následující týdny je důsledně zalévejte. Tento postup pomůže rychle obnovit kořeny.

Snadná péče pro začátečníky: Není nutné žádné prořezávání

Sněženky jsou úžasně nenáročné na údržbu, ideální pro začínající zahradníky. Vyžadují minimální péči a žádné prořezávání, což z nich činí bezproblémový doplněk každé zahrady.

Co mám dělat se sněženkami po odkvětu?

Jsou pěstujete si vlastní rostliny sněženek a přemýšlíte, co dělat, až začnou kvést? To je znamení, že jsou připraveni k zalévání! 

snowdrops in woodland

Jakmile vaše sněženky začnou kvést a než listy zežloutnou, jemně je zvedněte z půdy a zasaďte je do květináče na stejnou úroveň půdy. Pokud si myslíte, že půda ve vašem květináči může být těžká, doporučujeme přidat trochu písku nebo písku, abyste zlepšili odvodnění. 

Nakonec je důkladně zalijte a nechte listy přirozeně odumřít. 

Proč moje sněženky nekvetly?

Nekvetou vaše sněženky tak, jak si myslíte, že by měly být? To je známka toho, že mohou být přetížené. Stejně jako se všichni cítíme v zimě trochu vycpaní, vaše sněženky se mohou cítit stejně!

snowdrop splitting up for planting

To jen znamená, že příliš mnoho cibulí se snaží kvést ve stejném květináči, takže pokud nekvetou, toto je vaše vodítko k jejich rozdělení. Jednoduše zvedněte sněženky z půdy, rozdělte trs a znovu zasaďte do půdy bohaté na kompost. 


Jak mám řezat květiny sněženek?

Když vaše sněženky vyrostou a krásně vykvetou, můžete je sdílet se svými přáteli a rodinou. Sněženky vypadají v kytici krásně a jsou perfektním způsobem, jak rozveselit své blízké v mizerném měsíci lednu. 

Navíc možná budete muset udělat místo pro nové stonky, které začínají růst!

snowdrop cutting to put in a pot

Pokud jste tedy připraveni stříhat květy sněženek, měli byste si vybrat dlouhé stonky a konec stonku spařte ve vroucí vodě. Měli byste to udělat jen na deset sekund a poté je vložit do hluboké studené vody, abyste prodloužili životnost jejich vázy. 

Potřebují květiny sněženek prořezávat?

Pokud jde o udržování květin, můžete často slyšet termín prořezávání. Zdá se, že mnoho rostlin musí být prořezáno, aby vzkvétaly. 

Pokud však jde o květy sněženek, není tomu tak! Můžete jednoduše nechat listy vašich rostlin sněženek zemřít a přirozeně opadnout, aniž by došlo k poškození nebo kvalitě samotné květiny. Díky tomu je chov sněženek mnohem jednodušší a ideální pro začátečníky.

Výběr dokonalé zimní rostliny

Doufáme, že náš průvodcekvětinami sněženek vám poskytl informace, které potřebujete k udržení a pěstování těchto kvetoucích rostlin. 

snowdrop spring planter trough

Případně vás může inspirovat k nalezení dalších zimních rostlin, které ozdobí váš domov a zahradu, jako je jarní květináč sněženek na obrázku výše, který lze poslat jako dárek.

Pokud hledáte inspiraci pro darování rostlin, jsme v této oblasti znalci. V Plants by Post si myslíme, že rostliny jsou dokonalým jarním dárkem, a proto jsme rádi, že vám můžeme nabídnout kolekci rostlin plnoupokojové rostliny avenkovní rostlinné dárky. Takže se letos v zimě posaďte s horkou čokoládou a bavte se nakupováním těch nejlepších dárků pro milovníky rostlin! 

Související obsah

Ozelenění malých prostor: Vylepšení terasy a parapetu rostlinami

Zavlažovací tipy pro pokojové a venkovní rostliny

Průvodce konečnými recenzemi pro odesílání rostlin poštou