Výběr správného květináče pro vaši rostlinu| ||961

Sep 8, 2022

 plants in pots


Pokud jde o nejlepší péči o naše rostliny a výběr správného květináče pro vaši rostlinu, mnoho z nás utrácí procházením blogů, knih a fór, kde najdete ty nejlepší tipy a rady. Ale někdy ve snaze udělat pro naše rostliny to nejlepší, zanedbáváme nejlepší přátele naší rostliny, jejich květináče!Nebo jsou možná hrnce jejich domovy? 

Ať už si představujete jakýkoli vztah mezi vaší rostlinou a květináčem, jedna věc je jasná; pouto je silné! Takže, abychom se postarali o jednoho, musíme se postarat o druhého. 

Abychom vám pomohli na vaší cestě k péči o rostliny, sestavili jsme rozsáhlého průvodcekvětináče, který zahrnuje vše od materiálu a drenáže až po půdu a velikost. V tomto praktickém průvodci, jehož cílem je pomoci vám se všemi vašimi otázkami ohledně zalévání, nezůstal žádný hrnec neotočený.Nemáte zač! 

Výběr správného květináče – jak těžké to může být? 

Pokud jste někdo, kdo při výběru dekorací pro váš dům a zahradu myslí především na estetiku, nemusí se vám líbit, co vám říkáme. Samozřejmě, že existuje nespočet super roztomilýchkvětináče venku, ale jen vybrat si styl, který se nejlépe hodí k vašemu domovu, nestačí. Nejprve musíte dát svépotřeby rostlin. 


Odvodnění 

První věc, kterou musíte u květináče zvážit, je, zda má dostatečnou drenáž. To je důležité, protože rostliny se mohou stát obětí hniloby kořenů, pokud je necháte sedět v kaluži s vodou, což je ještě horší, pokud jste úplně nepochopili, co je pro vaše rostliny dost nebo příliš mnoho vody. 

Z tohoto důvodu vždy doporučujeme, aby si nováčci v zahradnictví vybrali květináče s drenážními otvory na dně. To umožňuje, aby část vody unikla z půdy, pokud bylo dáno příliš mnoho. 

To však neznamená, že květináče bez drenáže jsou zcela k ničemu a zkušenější zahradníci je umí dobře využít. Pokud máte květináč bez drenáže, nezapomeňte zalévat rostlinu pouze asi jednou třetinou vodní kapacity květináče, abyste zajistili, že rostlinu nepřemoknete. 

Vždy se můžete pokusit naplnit dno hrnce lávovými kameny nebo štěrkem pod půdu, aby přebytečná voda mohla odtéct. 

Materiál 

Při nákupu květináče se nejčastěji setkáte s plastem, dřevem a keramikou. Pokud chcete znát naše oblíbence, vždy se rozhodneme pro keramický květináč! 

Když vidíme jakékoli vyobrazení květináče, od stylizovaných ilustrací až po média pro děti, květináče jsou vždy zobrazeny jako klasická terakota. Má to svůj důvod! Terakotová keramika je porézní jíl, takže je ideální volbou pro rostliny v květináčích, protože zajišťuje, že květináč vždy vyschne rovnoměrněji. 

Jediným problémem u terakotových květináčů je jejich hmotnost a odolnost, a pokud spadnou, s největší pravděpodobností prasknou a rozbijí se. 

Při péči o sazenice si možná budete chtít vybrat jednoduchépěstitelské květináče nebo plastové květináče, do kterých můžete zasadit semena a pučící rostliny jak rostou. Pohyb po zahradě nebo skleníku bude snazší a lehčí.

Jakou velikost květináče potřebuji?

Než si koupíte semena nebo rostlinu, musíte nejprve zvážit, jaký květináč zasadí je dovnitř. Je to proto, že pro správnou péči o rostlinu a její růst je nezbytné, abyste je zasadili do vhodného květináče. 

Často jsou rostliny uváděny a prodávány ve velikostech. To však ve skutečnosti znamená velikost květináče, ve kterém se prodávají. Měří se průměr horní části květináče. 

Při nákupu rostliny byste měli naplánovat její přemístění do nádoby, která je asi o 1–2 palce větší než květináč, ve kterém dorazila. To zajistí, že rostlina bude mít dostatek prostoru k růstu, aniž by se z ní stala květináč- vázaný'. Pokud však rostlina, kterou kupujete, přichází v květináči, který je širší než 10 palců, měli byste plánovat přesazení do nádoby o 2-3 palcích větší. Nádoba by měla být také poloviční výšky vaší rostliny.

Jinak může být květináč měřen objemem květináče v litrech; průměr je však běžnější. 

Jaký je rozdíl mezi květináčem a květináčem?

Můžete si také všimnout, že názvy „hrnce“ a „sadebníky“ se používají zaměnitelně. Někdy jsou stejné, ale existuje několik klíčových rozdílů. Květináče se obvykle používají pro jednu rostlinu a často mají menší kulatý tvar. Lze je také použít v interiéru i exteriéru. 

Sázecí stroje, na druhé straně, jsou obecně určeny pouze pro venkovní použití a mohou umístit řadu rostlin do expozice. Jejich velikost je také mnohem nepravidelnější!

Jakou půdu mám dát do květináče?

Pěstování rostlin v nádobách může být obtížné, protože půda se nemůže sama regenerovat ani získat další živin ze země. Kořeny jsou také omezené ve své rozlehlosti a hloubce, do které mohou dosáhnout. 

Je běžnou chybou nových zahradníků, kteří si naplní květináče zeminou ze zahrady, ale u vaší rostliny to často nefunguje. Zahradní půda je příliš těžká pro použití v nádobách a bude příliš zhutněná, takže je pro vaše rostliny téměř nemožné v ní růst. 

Abyste našli nejvhodnější zeminu pro vaše potřeby, je nejlepší si pečlivě přečíst informace na každém štítku a typu. K dispozici je mnoho různých odrůd s možnostmi, které se nejlépe hodí pro různé typy rostlin, jako jsou květiny, zelenina atd. 

Kontrolní seznam zeminy pro zalévání 

Zde je několik věcí, na které byste si měli dávat pozor, když hledáte zeminu pro zalévání najděte nejlepší možnost pro vaše potřeby:

  • Zajistěte, aby médium bylo lehké a nadýchané
  • Hledejte dobrou drenáž, která také zadržuje vlhkost
  • Vyberte porézní půdu, která umožňuje vodě a vzduchu dostat se ke kořenům
  • Vyhněte se půdám, kolem kterých létají drobní brouci
  • Vyhněte se velkému množství kůry nebo písku v půdě
  • Vyhněte se půdě s nepříjemným zápachem

Nezapomeňte na Re-Pot a můžete jít!

Někdy, když se necítíme nejlépe a jen potřebujeme nový pronájem o životě si dopřejeme den hýčkání a péče o sebe, abychom se cítili lépe. Vaše rostlina potřebuje stejnou péči a pozornost! 

Přesazení vaší rostliny jí poskytne více prostoru pro růst a prosperitu. Nemusí to však vždy znamenat zvýšení velikosti hrnce; a místo toho může být dobrou příležitostí k oživení jeho živin. Dávejte pozor na to, kdy vaše rostlina přeroste ze svého současného květináče, abyste zjistili, kdy byste ji měli povýšit na větší velikost. 

Nyní víte vše o květináčích a jste připraveni pokračovat ve své cestě zeleným palcem!

Začněte prozkoumáním naší sbírkyvnitřníavenkovní rostliny dostupné od Plants by Post a najděte perfektní možnosti, které vám pomohou růst. Doplňte svůj výběr řadoukvětináčetaké v nabídce z naší kolekce a vyberte si odborníkapéče o rostliny a krmivo to help them flourish. 

Související obsah 

Zavlažovací tipy pro pokojové a venkovní rostliny

Proč moje rostliny umírají?

Překonávání problémů v podmínkách horkého suchého zahradnictví