Stěhování domů s rostlinami | Průvodce rostlinami podle příspěvku

15. června 2023

plants in pots ready to move house

 

Průvodce stěhováním domu s rostlinami

Při stěhování jděte s rostlinami v závěsu , každý rostlinný rodič chápe, kolik péče a pozornosti naše rostliny potřebují. Jsou téměř stejně potřebné jako skutečné děti! To a naše pouto s našimi rostlinami je ještě zjevnější, když dojde na stěhování s rostlinami. Samozřejmě je to hektický a stresující proces a naše rostliny ho nenávidí ještě víc než my. 

To se ale musí udělat, pokud si je chcete přivézt do nového domova. Aby byl celý zážitek pro vás a vaše rostliny co nejméně stresující, sestavili jsme rozsáhlého průvodce stěhováním rostlin. Probrali jsme všechny rady, tipy a triky, jak co nejvíce zjednodušit pohyb s rostlinami, a odpověděli jsme na některé často kladené otázky, které by vás mohly zajímat. 

Můžete si vzít rostliny při stěhování? 

Stěhování s rostlinami je složité, ale možné. Bude to jen vyžadovat určitou péči a trpělivost, aby se zajistilo, že přežijí proces a cestu, protože rostliny jsou choulostivé. Také nenávidí změny. 

Ale předtím, než své rostliny pustíte do velkého stěhování, je důležité pochopit, co si s sebou můžete vzít. Přemísťování pokojových rostlin v květináčích je mnohem jednodušší, ale zahradní rostliny mohou být obtížnější. Vše, co bylo zasazeno jen rok nebo dva do půdy, by mělo být bezpečné pro přesun. Je to proto, že jejich kořenové systémy ještě nebudou příliš velké nebo rozsáhlé, a pokud během procesu některé ztratíte, nebude to škodlivé pro zdraví rostliny. Jakékoli dlouholeté rostliny budou mít zapuštěné kořeny příliš hluboko a pokusit se je odstranit bude pro vaše prosperující rostliny rozsudkem smrti, takže je nejlepší se rozloučit a rozejít se.  

Jak zabalit rostliny pro stěhování ve 3 krocích

Jakmile se rozhodnete, co bude bezpečné pro cestování, je čas připravit se na velké stěhování! Pokud se budete řídit radami pro každý krok stěhování, můžete se svými rostlinami úspěšně přestěhovat. 


how to pack plants for a house move

1. Před dnem stěhování 

Před velkým dnem stěhování si budete muset projít několik úvah. Nejprve budete muset potvrdit přepravu vašich rostlin. Pokud jste si například najali stěhovací vozy, budete si muset nejprve promluvit se společností a zjistit její zásady týkající se přepravy rostlin. Kvůli jejich notoricky choulostivé povaze mnoho stěhovacích společností raději rostliny nepřepravuje, aby se vyhnuly vině za poškozené zboží. Rostliny doporučujeme vzít s sebou vlastním autem, abyste je mohli bedlivě sledovat. 

Měli byste také zkontrolovat své rostliny, zda neobsahují nějaké škůdce nebo chyby, zvláště před tím, než je během cesty umístíte do těsné blízkosti. Pokud se vyskytnou nějaké nedetekované strašidelné plazy, riskujete jejich rozšíření z jedné rostliny do druhé a do vašeho nového domova, jakmile dorazíte. Udělejte si tento čas na prořezávání rostlin, pokud vypadají přerostlé. To minimalizuje riziko ztráty rostlinných větví během cesty, protože jsou kompaktnější. 

Nakonec nezalévejte rostliny těsně před stěhováním! Tato přebytečná voda vám může cestu neuvěřitelně zkomplikovat a ztížit, protože přebytečnou váhu vody ponesou vaše květináče. 

2. Během přesunu

Když přijde den stěhování, chcete zajistit, aby byly vaše rostliny dobře připraveny na cestu. To znamená, že se musíte naučit balit rostliny při stěhování. Začněte tím, že pokud je to možné, odstraníte rostliny z jakýchkoli dekorativních květináčů. Tímto způsobem můžete snížit hmotnost přepravou rostlin v plastových květináčích a také to minimalizuje riziko poškození vašich dekorativních květináčů.  

Dále umístěte rostliny do jednotlivých truhlíků, kde je to možné. Můžete je udržet na místě pomocí novin nebo balení arašídů, dávejte pozor, abyste nezmáčkli listy a končetiny. Pro zvláště velké rostliny, které se nevejdou do krabice, vyzkoušejte zahradnické rouno, aby byly vaše rostliny polstrované a chráněné po celou dobu cesty. 

3. Jakmile se usadíte jak je to možné, aby se zabránilo sezení ve tmě. Měli byste je také umístit do klidného a neutrálního prostoru, zatímco se po cestě usadí, i když to nebude jejich nové místo. 

When you arrive at your new home, it can be tempting to put off unpacking until you have rested and settled in. But when it comes to your plants, you must unpack them as soon as possible to prevent them from sitting in the dark. You should also place them in a calm and neutral space while they settle after travel, even if this isn’t going to be their new spot. 

Nechte je na tomto místě tři nebo čtyři dny a nepodávejte jim příliš mnoho vody. Dobrá mlha pro ně bude šetrnější než nasáknutí vodou. Následujících pár týdnů byste se také měli vyvarovat krmení, prořezávání nebo přesazování rostlin, protože to pro ně může být po jejich otřesu příliš traumatické a poslat je do pěstebního režimu, kdy by se ještě měly přizpůsobovat. 

Dostávají rostliny při pohybu stres?

Jak jsme již zmínili, rostliny považují přemísťování za velmi stresující, což může vést k trvalému poklesu. Zde je několik známek, že vaše rostliny zažívají stres, na který byste si měli dát pozor: 

  • Vadnutí 
  • Sušené listy 
  • Žluté spodní listy
  • Leaf Loss
  • Zpomalený růst pokojové rostliny

If you notice any of these symptoms with your plants, you can seek further advice from our Dr Green Finger’s guide for indoor plants. Nakupujte taképomůcky pro péči o rostliny k dispozici. 

Péče o rostliny Pamatujte, že bez ohledu na vzdálenost, ať už se pohybujete po silnici nebo na druhý konec země, můžete zajistit, aby vaše rostliny cestu přežily s pomocí našich tipů a rad. 

We hope by now you feel more prepared ahead of your moving date. Remember, no matter how far the distance, whether you’re moving up the road or to the other end of the country, you can ensure your plants survive the journey with the help of our tips and advice. 

Předpokládejme, že jste se nedávno přestěhovali a chcete svůj nový prostor zaplnit zelení nebo hledáte dokonalý kolaudační dárek. V tom případě si můžete zakoupit naši oblíbenou kolekcipokojové rostliny avenkovní rostliny. Máme také řadudekorativních květináčů, díky kterým se váš nový dům bude cítit jako doma. 

Související 

Biofilní design: Co to je a jak to děláte, aby fungoval u vás doma?

Výběr správného květináče pro vaši rostlinu

Dr Green Fingers: Pokojové rostliny