Dr Green Fingers: Indoor Plant Care

Jul 31, 2024
indoor house plants

Péče o pokojové rostliny – tipy a triky

V přírodním světě si věci prostě dělají, co chtějí, a snaží se ovládat příroda může být obtížná. Péče o pokojové rostliny je taková! Nejlepší radou je přestat se snažit ovládat své rostliny a místo toho se zaměřit navedenívaše pokojové rostliny, aby byly zdravé a prosperovaly. 

Ať už máte přirozeně zelený palec, ale potýkáte se s konkrétním problémem nebo jste polevili v péči o pokojové rostliny, jsme tu, abychom vám pomohli. 

Vítejte vSeriálu Dr Green Fingers, který vám přináší Plants by Post. Cílem této série blogů je pomoci vám diagnostikovat běžné problémy s rostlinami a nabídnout užitečná řešení a rady, počínajepokojové rostliny.Není zač!

Zde najdete nápovědu a informace o běžných problémech a problémech s pokojovými rostlinami a spoustu dalších rad, jak zajistit, že budete mít ty nejzelenější a nejzdravější rostliny. 

5 Běžné problémy s péčí o pokojové rostliny 

Možná jste už slyšeliteorie že mluvení s rostlinami může pomoci udržet je zdravé ? Možná byste tomu nevěřili, že je to pravda, ale nemůžeme popřít, že naše rostliny s námi v určitém smyslu mluví. Když je s vaší rostlinou problém, sdělí vám to pomocí různých znamení. Pokud si nejste jisti, jak se svými rostlinami mluvit tímto jedinečným jazykem, nebojte se, zde najdete všechny potřebné odpovědi. 

Dali jsme dohromady pět nejběžnějších problémů s péčí o pokojové rostliny, abyste mohli rychle najít problém s vaší rostlinou a přesně jej diagnostikovat. Jakmile zjistíte, o čem se domníváte, že je problém s vaší pokojovou rostlinou, postupujte podle našich rad řešení, abyste se vrátili na správnou cestu k prosperitě. 

1. Žloutnutí listů na pokojových rostlinách

Pokud si všimnete, že listy vaší rostliny žloutnou, nemyslete si automaticky na nejhorší. Může to být jen přirozený vývoj životního cyklu vaší rostliny. Pokud jsou listy starší, zežloutnou a přirozeně opadnou. Pokud si však všimnete, že velké množství listů žloutne, může to znamenat mnohem větší problém. 

Obvyklou příčinou žloutnutí listů je příliš mnoho stínu pro vaši rostlinu, což, jak chápeme, může být obtížné, když jsou vaše rostliny uvnitř. Ale pouhé přemístění rostlin se žloutnoucími listy blíže k oknu může zajistit, že dostanou veškeré sluneční světlo, které potřebují. Pokud to ve vašem prostoru není možné, můžete místo toho zvážit výběr rostlin, kterým se daří při slabém osvětlení. Zde byste se mohli podívat na několik příkladů: pavoučí rostliny,rostliny monster a mírové lilie

2. Padající listy

Všimli jste si, že listy na vaší pokojové rostlině opadávají častěji? Mohlo by to znamenat, že jste svou rostlinu buď zalévali, nebo podlévali. 

Když je ve vaší půdě nedostatek vody, vaše rostlina se bude snažit akumulovat živiny, které potřebuje k fotosyntéze. Chcete-li zkontrolovat, zda jsou vaše rostliny pod vodou, zatlačte prstem několik centimetrů hluboko do půdy, a pokud je suchá, je čas zalévat! 

dropping leaves

Pokud je vaše půda plná vlhkosti, musíte zkontrolovat kořeny rostlin. Známka nadměrného zalévání je viditelná u podmáčených kořenů, které se mohou jevit jako hnědé a kašovité. Pro srovnání, zdravé kořeny by měly vypadat pevně a bíle. 

Pro nápravu nadměrného nebo nedostatečného zavlažování můžete vyzkoušet zahradní nástroj, jako je samozavlažovací květináč, abyste zajistili stabilní a pravidelný plán zavlažování vaší rostliny. 

3. Curling Leaves

Svinující se listy na vaší pokojové rostlině jsou známkou příliš malého množství vody a přílišné vlhkosti. Kroutí se ve snaze pokusit se šetřit vodou a chránit se. 

Použijte trik, který jsme zmínili dříve, ke kontrole úrovně vlhkosti půdy pod povrchem a zjištění, zda vaše rostlina zoufale potřebuje napít. Jen se ujistěte, že problém nepřeženete a rostlinu příliš nezaléváte. Místo toho zalévejte rostlinu obvyklým množstvím, které byste jí dali. Když se to ustálí, listy pravidelně mlžte, aby byly hydratované.  

Vaše rostlina může také trpět příliš vysokou vlhkostí a horkem ve vaší domácnosti, což způsobí svinování listů. To je způsobeno tím, že vaše zařízení je blízko zdrojů tepla, jako jsou radiátory nebo krby. Problém můžete vyřešit pouhým přesunem od nich do jiné místnosti ve vaší domácnosti. 

4. Hnědé listy 

Hnědé listy, někdy označované jako spálené listy, lze snadno diagnostikovat. Stejně jako se spálíme, když jsme příliš dlouho na slunci, totéž se může stát vašim pokojovým rostlinám, pokud dostanou příliš mnoho přímého slunečního světla. 

Hnědá barva a křupavé okraje jsou při kontrole pokojových rostlin jasně viditelné a některé rostliny jsou k ní náchylnější než jiné, například tropické listí. Abyste to napravili, měli byste zkusit přesunout své pokojové rostliny z jejich obvyklého stanoviště blízko okna během časného odpoledne, kdy je slunce nejvyšší. To zajistí, že vaše rostliny dostanou dobrou kombinaci slunečního světla a stínu, pokud utrpí popáleniny. 

Dalším viníkem hnědých listů je přehnojení, což na papíře nemusí vypadat špatně. Můžete se ale ujistit, že se o své rostliny řádně staráte, jednoduše postupujte podle základních pokynů v základy hnojení rostlin.

5. Vychýlený a řídký růst

Tento problém může být povrchnější a založený na vzhledu než ostatní na našem seznamu. Stále však zůstává, že rostlinu, která roste šikmo nebo řídce, není snadné přehlédnout.

Pokud jste si všimli, že jedna strana vaší rostliny roste do výšky a daří se jí více než druhé nebo máte v květináči skvrnité řídké skvrny. Naštěstí je oprava šikmého a řídkého porostu docela jednoduchá. Problém je v tom, že vaše rostlina není dostatečně dlouho vystavena slunci na obě strany stejně. 

Pro vyřešení tohoto problému zkuste rostliny při každém zalévání trochu otočit! 

Jak dosáhnout optimálního růstu vašich rostlin

Abyste zajistili optimální růst vašich rostlin, zvažte specifické potřeby zavlažování různých typů rostlin. Například rostliny v nádobách vyžadují častější zalévání než rostliny vysazené v zemi, protože jejich kořeny jsou omezené a nemohou hledat vlhkost. Je důležité zalévat přímo kořeny, nikoli pouze listy, protože to pomáhá předcházet chorobám a zajišťuje, že se voda dostane ke kořenům rostlin tam, kde je to nejvíce potřeba.

mulching

Použití mulče kolem rostlin navíc může pomoci udržet vlhkost v půdě, snížit potřebu častého zavlažování a chránit kořeny během horkého počasí. Chcete-li získat podrobnější rady, zvažte instalaci automatického zavlažovacího systému, který může být zvláště výhodný pro udržení konzistentního plánu zavlažování a šetření vodou. Další informace naleznete na těchto odkazech: Zahradnické rady a inspirace,​​ Jak často k zalévání zahrady, a Tipy pro zalévání rostlin v interiéru​.

Šťastné a prosperující pokojové rostliny

Doufáme, že jste zde našli diagnózu a řešení pro všechny své problémy s pokojovými rostlinami, abyste se mohli vrátit ke šťastným a prosperujícím rostlinám! 

Pokud si myslíte, že jste nyní lépe vybaveni pro péči a údržbu pokojových rostlin ve svém domě, proč neprozkoumat naši kompletní sbírkupokojové rostliny nabízíte pěstování své vnitřní zahrady? Můžete také najítvnitřní květináče,péče o rostliny a jídlo, které vám pomohou co nejlépe se postarat o celý váš dům rostliny. 

Případně, pokud si stále nejste jisti, zda jste schopni udržet své pokojové rostliny naživu, proč si nenakoupit naši řadunezničitelné pokojové rostliny ? Jsou ideální pro vyplnění prázdných míst ve vašem domě a kanceláři a jako dárek pro vaše blízké, kteří beznadějně udrží svou zeleň naživu! 

Očekávejte další díl série Dr Green Fingers, kde najdete další pomoc a pokyny k udržení prosperujícího života rostlin.

Související obsah

Doktor Green Fingers: Rady pro pokojové rostliny

Dárky pro rostliny pro zvláštní příležitosti

Proč moje rostliny umírají?