Dr Green Fingers: Poinsettia Plants

25. října 2023

poinsettia plant

Rostliny vánoční hvězdy 

Pochází z Mexika,Rostliny vánoční hvězdy se staly základním prvkem slavnostní dekorace ve Velké Británii. Přestože jsou o Vánocích oblíbené mezi milovníky rostlin, péče o ně není zrovna snadná. Poinsettie mohou být složité rostliny. Jsou notoricky vybíraví a citliví na změny teplot, takže většina lidí jen zřídka přežije konec ledna. Naštěstí existují konkrétní věci, které můžete udělat, abyste zajistili, že se vaše rostlina Poinsettie dožije dalších Vánoc. Zde je vše, co potřebujete vědět o péči o vánoční hvězdu během svátečního období a po celý rok. 

Proč jsou o Vánocích oblíbené rostliny vánočních hvězd

V současnosti se odhaduje, že se každý rok prodá přes 2 miliony vánočních hvězd, právě v době Vánoc. Jejich slavnostní červené a zelené květy křičí slavností a jsou skvělým doplňkem vaší domácnosti. Možná vás tedy překvapí, že jeden kus listí, který se vyrovnal vánočnímu stromku, nebyl vždy oblíbenou rostlinou. V jejich rodné zemi Mexiku, kde převládá římský katolicismus, jsou vánoční hvězdy označovány jako „Flor de la Noche Buena“, což v překladu znamená Květ svaté noci. Má se za to, že vymyslela své jméno, protože připomíná Betlémskou hvězdu. Je tooblíbená vánoční květina, kterou lze prezentovat na mnoha výstavách.

Poinsettia Red in 13cm Red Ceramic Pot Gift

Zpočátku považována za plevel, Poinsettie si získaly oblibu poté, co chudá mladá dívka darovala plevel při betlému. Andělé projevili soucit s mladou dívkou a proměnili je v červené a zelené květy, které známe a známe dnes. Rostliny byly později znovu objeveny americkým botanikem Joelem Robertsem Poinsettem. Při plnění povinností amerického velvyslance v Mexiku narazil na ‚Mexickou požární elektrárnu‘, jak je nazýval, a představil Ameriku slavnostní listí.

Jak pečovat o svou vánoční hvězdu, aby vydržela celý rok

Vánoční hvězdy kvetou mezi listopadem a prosincem, a to je obvykle doba, kdy budou k dispozici ke koupi v obchodech. Výběr plně vzrostlé zdravé rostliny s plnými barevnými listy je nejlepší volbou pro nákup vánoční hvězdy. U ozimé rostliny se to může zdát překvapivé, ale vánoční hvězdy vyžadují k prospívání teplotu ne nižší než 13°C. To je obvykle chyba, kterou lidé dělají při péči o vánoční hvězdy během zimy. Bohužel, jakmile byla vaše vánoční hvězda vystavena chladu, dostane se do fyziologického šoku a začne vadnout a ztrácet listy. Tento proces nelze zvrátit a bude pokračovat, dokud rostlina nakonec nezemře. 

Pravidla pro rostliny vánoční hvězdy

Připéči o rostlinu Poinsettia musíte vzít v úvahu několik konkrétních faktorů . Obvykle nevyžadují opětovné zalévání během svátečního období, takže je můžete nechat až do jara. Musíte však pamatovat na podmínky, které mají rádi, aby mohly po celou zimu vzkvétat. Vánoční hvězdy jako:

  • Jasné, nepřímé sluneční světlo
  • Vysoké teploty (13-15°C) 
  • Uchovávejte mimo dosah průvanu
  • Víceúčelová půda se spoustou prostoru pro odvodnění
  • Málo časté zalévání (když je povrch půdy suchý)
  • Pravidelné mlžení listenů

Získání rostlin vánoční hvězdy Znovu vykvést

Tato část není vždy snadná, ale dá se to zvládnout, pokud věnujete své poinsetii zvláštní pozornost po celý rok. Aby vaše rostlina viděla další sváteční sezónu, musíte provést několik důležitých kroků. Možná budete schopni udržet svou vánoční hvězdu naživu několik let po sobě. Přesto, aby znovu vykvetla svými krásnými červenými listeny, musíte vánoční hvězdu brzy na jaře seříznout. Chcete ji zkrátit asi o 10 cm a udržovat ji při stejné stálé teplotě 13-15 °C. Nechte vánoční hvězdu do května a poté ji znovu zasaďte do většího květináče s čerstvým kompostem bez rašeliny. Během letních měsíců je důležité nenechat ji příliš horko a snažit se o teplotu nepřesahující 18 °C.

 

Nejzásadnější krok, když se snažíte dostat vánoční hvězdu do re-flower zkracuje své hodiny na denním světle. Delší noci a kratší dny signalizují vaší vánoční hvězdě, aby začala kvést, takže napodobování vám pomůže zaručit, že bude připravena znovu kvést včas na Vánoce. Měli byste se snažit přesunout vánoční hvězdu do temné místnosti nebo skříně na minimálně 12 hodin každý den. 

Darujte letos na Vánoce rostlinu

Christmas basket with red cyclamen

Pokud jste se ještě nikdy nestarali o rostlinu vánoční hvězdy nebo jste se ji snažili udržet déle než zbytky štědrovečerní večeře , proč to nezkusit letos znovu? Po těchto zásadních krocích budete na dobré cestě stát se hrdým majitelem šťastné a vzkvétající vánoční hvězdy rok co rok. Pokud vánoční hvězdy nejsou podle vašeho vkusu nebo hledáte ideální dárek pro někoho výjimečného, ​​pak máme spoustu dalších pokojových rostlin, kterými byste mohli začít! Nabízíme dárkové balení všech našichvánočních rostlinných dárků. Podívejte se na nášVýběr venkovních květináčů a květináčů pro letošní Vánoce. Doručení do druhého dne je k dispozici. Nakupujte nyní a plaťte později s Klarna.

Související obsah

Tipy pro zavlažování pokojových a venkovních rostlin

Nejlepší průvodce posíláním rostlin poštou

Rostlinné dárky pro každou příležitost: Zelený a rostoucí trend