Biofilní design: Co to je a jak se dělá Dokážete, že to funguje i u vás doma?

17. ledna 2023
biophilic design in your home

Pokud jste milovník přírody, možná jste již dříve slyšeli o termínu biofilní design a možná byste ho rádi zavedli do vašeho domova. Pokud však s konceptem biofilního designu teprve začínáte, chceme vám o něm vše říct na Plants by Post. 

Vytvořili jsme průvodce biofilním designem, který vám pomůže začít se základy, od toho, co to je, jeho výhodách a jak jej můžete implementovat ve svém domově.

Co je Biofilní design?

how to use biophilic design in your home

Pojem biofilní pochází z biofilie, lidské tendence interagovat s jinými formami života. Jako druh milujeme zvířata a pomáháme rostlinám prosperovat. Z hlediska designu je tedy biofilní vytváření harmonie bmezi interiérem a exteriérem. 

Ale proč se v současnosti tolik lidí zajímá o biofilní design? 

Proč je biofilní design trendem?

Biofilní design je trendy interiérovou volbou, a proto jste ho možná viděli zmiňovat nebo o něm mluvit mnohem častěji. Ve skutečnosti je to jeden z největších trendů v interiérovém designu tohoto roku a jsme si jisti, že jeho popularita bude i nadále růst. 

Věříme, že prudký nárůst zájmu o biofilní design je důsledkem nedávné globální pandemie, která vyústila v nesčetné zablokování po celém světě. Ve Spojeném království jsme byli větší část dvou let uvězněni v národním uzamčení, a tak mnoho z nás toužilo po přírodě. 

Navíc výsledné následky pandemie, jako jsou odlehlé pozice a práce z domova, znamenají, že děláme více pro to, abychom se obklopili přírodou. Tady přichází na řadu biofilní design! Nejde však jen o to, že chybíte venku; existuje mnohem více výhod biofilního designu. 

3 Výhody biofilního designu

Každý rok trávíme více času uvnitř budov. Potřeba biofilního designu tedy nikdy nebyla vyšší. Ale ve skutečnosti existuje řada výhod začlenění biofilního designu do vašeho prostoru. Abychom vás přesvědčili k implementaci této trendové, ale nadčasové designové volby ve vašem domě, chceme vám otevřít oči, jak může prospět a zlepšit váš život. 

1. Fyzikální výhody biofilie

Zavedení biofilního designu do vašeho prostoru bude ve skutečnosti znamenat fyzický rozdíl pro lidi žijící ve vašem domě. Mítrostliny a zeleň na vašem pozemku zlepší kvalitu ovzduší, protože rostliny přirozeně odstraní škodlivé těkavé organické sloučeniny. Ty se obvykle nacházejí v barvách, kobercích a nábytku. 

2. Snížení stresu a úzkosti 

Věděli jste, že blízkost přírody zlepšuje naši duševní pohodu? To je často důvod, proč tolik z nás instinktivně chce jít na procházku, když se cítí dole nebo ve stresu. 

Příliš mnoho času stráveného v uzavřených prostorách, jako je domácí kancelář, může způsobit pocity stresu a úzkosti. Takže začlenění biofilního designu může tomu zabránit a pomoci nám udržet klidnou a uklidňující atmosféru. Přítomnost přírody v našem prostoru nám umožňuje cítit se jistěji a zlepšit sebevědomí s pozitivnějším pohledem na život. 

3. Vylepšená produktivita a zapojení V takovém případě může využití biofilního designu zlepšit vaši produktivitu. Pomáhá vytvářet prostor plný života a odstraňuje sterilní atmosféru obvykle související s pracovními podmínkami. V minulosti byly kanceláře přehledné a jednoduché, aby umožňovaly soustředění a minimální rozptylování. Ale nyní víme, že to má opačný účinek a cítíme se bez inspirace. 

Suppose you work from home or spend a lot of time at home during the day. In that case, utilising a biophilic design can improve your productivity. It helps to create a space full of life and removes any sterile atmosphere usually related to working conditions. In the past, offices were kept clear and simple to allow focus and minimal distractions. But we now know that this has the opposite effect and makes us feel uninspired. 

Naplnění vašeho pracovního prostoru zelení a přírodou výrazně zlepší vaši angažovanost a úroveň energie. 

Jak implementovat biofilní design ve vaší domácnosti Ať už chcete zlepšit svůj životní styl pouze jedním nebo všemi způsoby, jak vám může biofilie prospět, můžeme vám pomoci. Zde jsou všechny způsoby, jak můžete implementovat biofilní design do svého domova, od malých a jednoduchých kroků až po transformační gesta, která si zamilujete. 

So, have you been convinced to incorporate biophilic design in your home? Whether you want to improve your lifestyle in just one or all of the ways that biophilia can benefit you, then we can help. Here are all the ways that you can implement biophilic design into your home, from the small and simple steps to transformative gestures you will fall in love with. 

Upřednostněte rostliny 

Jedním z prvních a nejjednodušších způsobů, jak implementovat biofilii do svého domova, jsou živé rostliny. Pokud máte přirozeně zelený palec a rádi trávíte čas na zahradě, možná už máte představu o tom, jaké rostliny byste si rádi přinesli dovnitř a jak se o ně starat.

Ale pokud jste nový rodič rostliny, začněte s některými snadno udržovatelnými rostlinami.Sukulenty, pavoučí rostliny arostliny aloe vera všechny jsou nenáročné na údržbu a jsou skvělé pro začátečníky, kteří hledají způsob, jak přidat více zeleně do svých domovů. Můžete si však procházet širokou sbírkunezničitelných pokojových rostlin na Plants by Post, která vám pomůže začít s vaší sbírkou. 

Zdůrazněte exteriér Pokud tedy můžete pomoci, ujistěte se, že plně využíváte oken ve svém prostoru a používáte je k vytvoření ústředního bodu v každé místnosti. To vám umožní zvýraznit pohled venku a použít jej jako náhradu za nástěnné umění. 

Of course, a huge part of bringing nature inside is the focus on the outdoors. So, if you can help it, make sure you’re taking full advantage of windows in your space and using them to create a focal point in every room. This allows you to highlight the view outside and use it as a replacement for wall art. 

Pokud jsou okna ve vašem prostoru malá a málo mezi nimi, můžete pomocí zrcadel na protějších stěnách odrážet pohled zvenčí a tímto chytrým trikem prostor ještě více otevřít. 

Vytvoření propojení mezi interiérem a exteriérem To lze snadno začlenit, zvláště pokud máte posuvné nebo dvousložkové terasové dveře, které můžete otevřít při práci a vytvořit tak plynulý přechod z venku dovnitř. 

Fostering the connection between your indoor and outdoor space is a huge part of creating an effortless biophilic design. This is easy to incorporate, especially if you have sliding or bifold patio doors that you can open while you work and create a seamless transition from outdoors to in. 

Avšak i pouhé otevření oken během dne a k tomu stačí dýchat čerstvý vzduch a přijímat zvuky zvenčí. 

Dokončete pomocí přírodních prvků Stejně jako u každého výběru interiéru musíte také věnovat pozornost malým detailům, které spojí vzhled dohromady. 

For a truly encompassing biophilic design, it is not all about fresh air and adding as many plants to your space as possible. Just like any interior design choice, you must also pay attention to the little details to tie the look together. 

S biofilií to znamená využití přírodních prvků k vytvoření soudržného prostoru. Naplňte svůj domov tóny a texturami, které připomínají přírodu, jako jsou jemné hnědé a béžové tóny nebo zelené a modré odstíny. Přidání dřeva, kůže nebo kamene do vašeho interiéru je snadný způsob, jak toho dosáhnout, a doplňky s tkanými a jutovými materiály pak dodají vašemu domovu další rozměr. 

Dekorace s přírodou 

Jste připraveni, aby biofilní design fungoval u vás doma? Doufáme, že jsme vás inspirovali k otevření vašeho prostoru, přidání živých rostlin a vytvoření uklidňující atmosféry. Jakmile začnete, víme, že si zamilujete estetiku a atmosféru, které dosáhnete. Prozkoumejte naši širokou sbírkupokojové rostliny dostupné na Plants by Post nyní. 

Pamatujte si však, že rostliny nejsou jen pro okrasu; jsou to živé organismy, o které se musíme správně starat. Pokud si ještě nemyslíte, že jste připraveni stát se rodičem závodu na plný úvazek, prozkoumejte naši závod s nízkou údržbousbírka, abyste mohli začít. 

Související 

Rostliny podle blogů příspěvků

Blahopřejeme k doručení dárku pro rostliny

Tipy pro zalévání pro pokojové a venkovní rostliny